“`html
Kadınlar Kadıköy’de Eşitlik İçin Bir Araya Geldi
Kadıköy’de “Şiddetsiz, eşit ve özgür yaşam” talebiyle gerçekleştirilen eylem, kadınların dayanışma ruhunu ortaya koyan önemli bir organizasyon oldu. Kadın Savunma Ağı’nın öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, kadınlar arasında dayanışmayı pekiştirmek amacıyla “Görüyorum, Yanındayım” kampanyası kapsamında yazılan mektuplardan bölümler paylaşıldı.
Şiddete Hayır, Eşitliğe Evet
Kadın Savunma Ağı’nın çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Kadıköy’ün sokaklarını doldurarak “Erkek şiddeti düzenine itiraz, direnme ve dayanışma” mesajını içeren pankartlar taşıdılar. Eylemde yüksek sesle yapılan açıklamalarda şu ifadeler dile getirildi:
“Şiddetsiz, eşit ve özgür yaşamak istiyoruz.”
“Erkekler, cezasızlık politikalarından güç alarak her yerde şiddet uyguluyor. Bizim hayatımız sadece evle, aileyle sınırlı değil. Şiddetsiz, eşit ve özgür bir yaşam talep ediyoruz.”
“Endişeni, umudunu ve yalnızlığını biliyorum.”
Devlet, finans, erkekler kendi çıkarları için şiddet ağlarını güçlendiriyor. Şiddetle örülen bu düzen, bedenimizi, cinselliğimizi ve yaşam alanlarımızı kontrol altına almak istiyor. Biz kadınlar olarak, sistematik şiddetin karşısında birleşerek mücadele edeceğiz. Umutla yürüdüğümüz bu yolda, eşit ve özgür yaşamları inşa edeceğiz.”
Mektuplar Kadın Dayanışmasını Güçlendiriyor
Yapılan açıklamaların ardından, “Görüyorum, Yanındayım” kampanyası ile kadınlardan diğer kadınlara yazılan mektuplardan seçkiler okundu.
Çiğdem’in Mektubu: Münevver Karabulut’a Sesleniş
Çiğdem isimli kadının 2009 yılında katledilen Münevver Karabulut’a yazdığı mektubun bazı bölümleri şöyle:
“Tam 15 yıl önce, 2009 yılında henüz 17 yaşındaydın. İstanbul Sözleşmesi henüz imzalanmamış; kadın hareketi 6284 sayılı yasayı zorla uygulamaya koymaya çalışırken, dönemin yetkilileri sana ve ailenize yönelen şiddeti görmezden gelmişti…”
“Keşke yaşasaydın Münevver, keşke kalabalık bir sokakta, bir kadın olarak özgür bir şekilde haykırsaydın, ‘Eşitlik yoksa aşk da yok’”
Bir Kadının Annesine Yazdığı Mektup: “Haksızlıkları görüyorum, yanındayım”
Eylemdeki bir diğer mektup, Arya isimli bir kadının annesine yazdığı mektup oldu. Mektubun içeriği şöyleydi:
“Sevgili Anne, bu mektubu, seni mutfakta hayal ettiğim anlardan yazıyorum. Sen 18 yaşındayken hayatının hikayesini başkaları yazmaya başladı. İki kız çocuğunun üzerine ben dünyaya geldim; seni anladığımı bilmeni istiyorum, yaptıklarının farkındayım. Sana yapılan haksızlıkları görüyorum, yanındayım.”
Arşiv
Kadından Kadına Dayanışma Çağrısı
Mektupların okunmasının ardından “Kadından kadına” dayanışma çağrısı yapıldı:
“Birbirimizin yaşamlarını savunmak için sesimizi yükseltelim. ‘Görüyorum, Yanındayım’ kampanyasına katılarak sokaklarda, evlerde her alanda bir araya gelelim. Deneyimlerimizi paylaşarak ve şiddeti ifşa ederek güçlenelim.” (ANKA)
Güneş Uluçay Opera Yarışmasında Birinci Oldu |
Günün Öne Çıkan Haberleri… TIKLAYIN – Erdoğan “varım” dedi, Özel’den tepki geldi: Yeniden seçilme gücü varmış gibi gösterip kaçak dövüşmesin İslam Memiş, “2025’te müthiş yarış olacak” dedi: Bitcoin mi, altın mı? TIKLAYIN – İrfan Can Kahveci 3 yıl daha Fenerbahçe’de! TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Türk kahvesi içen Cassandra, 2028 falında neleri gördü? TIKLAYIN – 2.8 milyar TL’lik tartışma: Icardi ve Wanda Nara’nın boşanma davası krize dönüşebilir TIKLAYIN – SGK uzmanları tahminlerini açıkladı: Emeklilere bayram ikramiyesi ne kadar olacak? |
“`