Merkez Bankası: Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler canlı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizinin 500 baz puanlık artışla yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarıldığı 21 Eylül Para Politikası Kurulu’na (PPK) ilişkin toplantı özetini yayımladı. 

Toplantı özetinde “Enflasyon beklentilerindeki mevcut seyir ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma, enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri canlı tutmaktadır.  Tüketici enflasyonu yayılım endeksi ağustos ayında da artmaya devam ederek tarihsel ortalamasının üç standart sapması üzerinde değer almayı sürdürmüştür.” denildi.

TCMB, öncü göstergelerin, son iki ayda gözlenen yüksek fiyat artışlarının yavaşlayacağına işaret ettiği bildirildi.

Faiz artırımları, “gerektiği zamanda” ve “gerektiği ölçüde” devam edecek

Toplantı özetinde, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu sunumundaki üst sınıra yakın seyretmesinin beklendiğini yineledi. Tüketici enflasyonu, ağustos ayında yüzde 58,94’e yükselerek, TCMB’nin yüzde 58’lik yıl sonu enflasyon tahminini şimdiden aşmıştı. Orta Vadeli Program’ın yıl sonu enflasyon öngörüsü ise yüzde 65 seviyesinde.

Merkez Bankası, enflasyon görünümünde “belirgin” iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaşmanın “gerektiği zamanda” ve “gerektiği ölçüde” kademeli olarak güçlendirileceğini vurguladı.

“Vergi artışlarının doğrudan etkileri büyük ölçüde tamamlandı”

Metinde, vergi düzenlemelerin enflasyona olası etkilerine ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

“Son dönemdeki vergi ayarlamalarının tüketici enflasyonu üzerindeki kısa vadeli etkileri gün hesabı dolayısıyla oluşan sarkan etkiler ile beraber temmuz ve ağustos aylarında gözlenmiştir.

Vergi artışlarının doğrudan etkileri büyük ölçüde tamamlanmıştır. Önümüzdeki aylarda vergi artışlarının dolaylı etkilerinin firmaların fiyat değiştirme sıklığına bağlı olarak zayıflayarak da olsa devam edeceği değerlendirilmektedir.”

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir